Çözger ve ÖGKV Nedir?

Çözger raporu, çocuklar için özel gereksinim raporu anlamına gelmektedir. Bir çocuğun özel gereksinimleri olduğunu belirten bu belge, çocuk adına pek çok sosyal yardım ve hizmetten yararlanılması hakkını da sağlamaktadır. Özel gereksinimi bulunan çocuğun mevcut durumu itibarıyla ihtiyaç duyduğu koşullar göz önüne alınarak yapılan düzenlemeye ÇÖZGER raporu adı verilmektedir.

Çözger Raporu Nedir?

Çözger (Özel Gereksinim) raporu, Çocuklar için Özel Gereksinim raporu belgesinin kısaltma adı olarak kullanılmaktadır. Yeni yönetmelik kurallarına göre devletin resmi kurumlarında vatandaşlardan talep edilen Sağlık Kurulu Raporları yerine, çözger raporları kullanılmaya başlanmıştır. Çocuğun özel gereksinimli olduğunun devlet tarafından tespit edilip resmiyet kazandırılması için engelli çocukların çözger raporuna sahip olması gerekmektedir. Çözger (Özel Gereksinim) raporu kullanımını zorunlu kılan yönetmelikle birlikte değişen kurallardan biri de çocuk ve erişkinler için verilen engelli sağlık kurulu raporu birbirinden ayrılmasıdır.

Çözger Raporu Ne İşe Yarar?

Çözger (Özel Gereksinim) raporu, özel gereksinimi bulunan çocukların gereksinimlerinin belirlenmesi için kullanılmaktadır. Engelli çocukların devletin sosyal hizmetlerinden ve desteklerinden yararlanabilmesi için özel gereksinimi olanlardan talep ettiği bir belgedir. Bu belge sayesinde engelli çocukların ihtiyaç duydukları:

  • Sağlık
  • Eğitim
  • Rehabilitasyon
  • Diğer sosyal ve ekonomik haklar
  • Özel hizmetler

gibi hususlara erişiminin daha kolay olması sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra erişkinler için hazırlanan engelli sağlık kurulu raporlarında çocuk yaş grubuna dair özel düzenlemeler bulunmadığı için yeni uygulamaya geçirilen çözger raporunda bu bilgiler de rahatlıkla görülebilmektedir.

Çözger Oran Tablosu

ÇÖZGER rapor tanı türleri alt kısımda yer almaktadır; “ÖGV” ; Özel Gereksinim Vardır anlamına gelen kısaltma ifadedir.

Gereksinim Düzeyleri ve Oranları:

  • Özel gereksinim var (ÖGV): %20-39
  • Hafif düzeyde özel gereksinim var: %40-49
  • Orta düzey özel gereksinim var: %50-59
  • İleri düzeyde özel gereksinim var: %60-69
  • Çok ileri düzeyde özel gereksinim var: %70-79 (Ağır engelli olduğu kabul edilir)
  • Belirgin düzeyde özel gereksinim var (BÖGV): %80-89 (Ağır engelli olduğu kabul edilir)
  • Özel Koşul Gereksinimi var (ÖKGV): %90-99 (Ağır engelli olduğu kabul edilir)

Çözger Raporu Nasıl Alınır?

ÇÖZGER raporu almak için öncelikle ilk yapılması gereken randevu alınmasıdır. Randevu esnasında hasta kişinin 18 yaşından küçük olduğu söylenmesi durumunda ÇÖZGER (Özel Gereksinim) raporu düzenlenecektir. 18 yaş altı çocuğun görüneceği bölümler alt kısımdadır;

  • Göz hastalıkları uzmanı
  • Çocuk cerrahisi uzmanı
  • Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları ya da yan dal uzmanları
  • Çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı
  • Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı
  • Çocuk nöroloji uzmanı
  • Fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı
  • Ortopedi ve travmatoloji uzmanları

Hastalığın durumuna göre doktorlar gerekli test ve tahlil işlemleri sonrasında uygun görülmesi durumunda 18 yaş altı çocuğa ÇÖZGER verecektir.

ÇÖZGER Başvuru Dilekçe Örneği

Türkiye Cumhuriyeti ………………………….. Hastanesi Başhekimliğine

Dilekçe Konusu: ÇÖZGER Sağlık Kurulu Raporu başvurusu

Sayın Yetkili,

Bu dilekçe, ÇÖZGER Sağlık Kurulu Raporu başvurumun sunulmasından ibarettir. Çözger sağlık raporunun devlet hastaneleri sağlık kurulunca düzenlenmesini talep etmekteyim. Bu sebeple hastanenize müracaatım zorunlu hale gelmiştir.

Hastaneniz sağlık kurulu ve hekimlerince gerekli muayene ve tetkiklerin yapılarak, "ÇÖZGER sağlık raporuna istinaden ÖGV 'Özel Gereksinim Düzeyi' durumunun teşhis edilmesi ve bunu belgeleyen ÇÖZGER Sağlık Kurulu Raporunun düzenlenerek tarafıma teslimi için gereğini saygılarımla arz ederim.

İsim Soyisim:
TC Kimlik No:
İkamet Adresi:
Telefon:
Eposta:

İmza:

Ekler: Raporlar, testler vb. dökümanlar

Çözger Raporu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Çözger raporu sorgulaması oldukça basit bir işlemdir ve internet üzerinden kolaylıkla Çözger (Özel Gereksinim) raporu sorgulaması yapılabilmektedir. Çözger raporu bulunan çocuğun belgesini sorgulamak için aşağıdaki bilgiler gereklidir:

  • Özel gereksinimli çocuğun T.C. kimlik numarası
  • E-Devlet şifresi

Bu bilgiler ile e-Devlet Kapısı sistemi üzerinden sorgulama yapılabilir. Sağlık Bakanlığı’nın e-Hizmetlerinin yer aldığı e-Devlet sisteminde "Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER)" elektronik hizmetine tıklayarak gerekli sorgulamalar yapılabilmektedir.

Çözger Raporu İle Maaş Alınır Mı?

Çözger raporu ile engelli maaşı alma, özel gereksinimi olan çocukları bulunan vatandaşların merak ettiği konulardan biridir. Devletin resmi kurumlarına başvurarak, Çözger (Özel Gereksinim) raporu sahipleri adına, evde bakım maaşı ve engelli aylığı alınabilmektedir.

Çözger Raporu Ne Kadar Sürede Çıkar?

ÇÖZGER raporu süresi süreçleri hızlandırmak için ÇÖZGER kurullarına süre kısıtlaması getirilmiştir. Çözger raporlarına başvuran kişiler, başvuru tarihi itibari ile en geç 30 gün içerisinde rapor tamamlanarak kişiye teslim edilir.

Çözger Raporuyla Araç Alınır Mı?

ÇÖZGER özel gereksinim raporu ile araç almak için mevcut raporda "Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)" ifadesi yer almalıdır. ÖKGV raporu olan çocuklar üzerinden ÖTV indirimi hakkı vardır.

Bu Rapor İle Ne Gibi Haklardan Yararlanabiliriz?

  1. Evde Bakım Ücreti; Bunun için şartlar şunlardır:

    • Ağır engelli yazısına bakılır (özel gereksinim raporunda "Çok ileri düzeyde özel gereksinim var (ÖGV)", "Belirgin ÖGV" ve "Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)" ifadeleri olan çocuklar ağır engelli sayılır),
    • Haneye giren tüm gelirler toplanıp hanedeki kişi sayısına bölünmesi sonucunda; kişi başı aylık gelirin asgari ücretin üçte ikisinden az olması.
    • Sosyal hizmetler il müdürlüğü veya sosyal hizmet merkezince yapılan inceleme sonucu, engelli bireyin bakıma ihtiyacı olduğuna karar verilmesi.
  2. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) İstisnalı Araç Alımı; Şartlar şunlar; Raporda "Özel Koşul Gereksinimi var (ÖKGV)" ifadesi istenebilir.

  3. Eğitim Hakkı; Zorunlu eğitim çağında (12 yıllık eğitim süresi) olan özel gereksinimli çocuklar için eğitim zorunludur. Özel gereksinimli çocukların eğitim hakkı hiçbir şekilde engellenemez.

  4. Özel eğitim kurumlarında eğitim gören öğrencilerin özel eğitim ücreti devlet tarafından karşılanır.

  5. Şehir içi ulaşım; Belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, metro seferleri, TCDD ve Deniz Yollarının şehir içi/dışı seferleri ücretsizdir. Şartlar şunlar; "Ağır engelli", "tam bağımlı birey" veya çocuklar için "Çok ileri düzeyde özel gereksinim var (ÖGV)", "Belirgin ÖGV" ve "Özel koşul gereksinimi var(ÖKGV)" ibareli raporu olanların bir refakatçisi (engelli kişi ile birlikte olmak şartıyla) ücretsiz ulaşımdan yararlanır.

  6. Elektrik, Su, Doğalgaz faturasında uygulanan indirim

  7. Cep telefonu ve internet faturalarında indirim

  8. Vergi indirimi

WeCreativez WhatsApp Support
İletişime Geçin