Otizm Spektrum Bozukluğu

Otizm Spektrum Bozukluğu

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) Nedir?

Otizm Spektrum Bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılıktır. Otizm, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Otizm Spektrum Bozukluğunun Nedeni Nedir?

Otizm spektrum bozukluğunun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, genetik faktörlerin etkili olduğuna dair bulgular mevcuttur. Ayrıca, çevresel faktörlerin de otizme yol açabileceği üzerine görüşler bulunmaktadır. Otizm, çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla ilişkili değildir; her türlü toplumda, coğrafyada, ırkta ve ailede görülebilir.

Otizm Spektrum Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

  • Çevredekilerle göz teması kurmama veya nadiren kurma
  • İsmi söylendiğinde tepki vermemek
  • Yaşıtlarıyla veya oyuncaklarla ilgilenmeme
  • Konuşma ve dil gelişiminde gecikmeler
  • Tekrarlayan fiziksel hareketler yapma (elleri kanat çırpar gibi çırpmak, sallanmak)
  • Belli kelimeleri veya sesleri sürekli tekrarlama
  • Ses, koku, dokunma gibi duyusal uyaranlara aşırı veya hiç tepki vermemek
  • Günlük hayatta yeniliklere aşırı tepkiler göstermek
  • Eşyaları döndürmek veya sıraya koymak gibi yineleyici davranışlar sergilemek

Erken Teşhisin Önemi

Erken teşhis, otizmli çocukların doğru eğitim yöntemleriyle eğitim almasını sağlar ve belirtilerin kontrol altına alınmasına, gelişimin sağlanmasına katkıda bulunur. Erken yaşta yapılan müdahalelerle, otizmli çocukların bir kısmı büyük ilerleme kaydedebilir ve ergenlik yaşına geldiklerinde diğer akranlarından farkları azalabilir.

Tanılama Süreçleri

Otizmin tanısı, çocuğun gözlenmesi, gelişim testleri yapılması ve aileyle görüşmeler yapılması yoluyla konur ve bu süreçler genellikle çocuk ruh hastalıkları uzmanları veya çocuk nörologları tarafından yürütülür. Erken yaşta tanı konulması, çocuğun eğitime bir an önce başlaması açısından önemlidir.

Çocuk Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER) Nasıl Alınır?

Çocuk Özel Gereksinim Raporu almak için, Özürlü Sağlık Kurulu bulunan bir hastaneye başvurulmalıdır. Bu kurul, iç hastalıkları, genel cerrahi, göz, kulak-burun-boğaz, nöroloji veya ruh hastalıkları uzmanlarından oluşur ve çocuğun durumuna göre değerlendirme yapar.

WeCreativez WhatsApp Support
İletişime Geçin